Как се произвеждат керамичните продукти

Решихме първата публикация в нашия бебе-блог да е свързана с технологията на художествената керамика. В момента в онлайн галерията на artbg.bg има най-много керамични продукти и преценихме, че това може би ще ви е интересно.

Как се произвеждат керамичните продукти.

Сигурни сме, че малко хора знаят как се правят керамичните изделия, въпреки че всеки има такива у дома и това е един от най-старите занаяти на планетата. Тук ще се концентрираме основно на художествените техники.

Ето накратко техологиите:

Всяко керамично изделие се изработва от вид земна неорганична маса. Тя от своя страна бива червена или бяла глина, шамот, порцелан.

Техниките на изграждане на желаната форма са:

  • Моделиране с ръце
  • Отливка в специален, гипсов калъп
  • Източване /на грънчарско колело/
  • Пресоване, щамповане в калъп

Нека разгледаме най-познатата за авторите техника с отливането. Материалите се наричат отливни керамични маси (шликери)

Стъпка 1. Налива се материала в готовия гисов калъп.

proizvodstvo-na-keramika

Стъпка 2. Оставя се калъпа пълен с течния материал, като от време на време се долива. В този период гипса смуче водата от шликера и се образува твърд слой по повърхността му. След натрупване на желаната дебелина, гипсовите калъпи се обръщат и материала се излива. Оставя се определено време за да достигне твърдост. При втвърдяването и изсъхването, керамичната отливка намалява обема си и това облекчава отлепянето и от калъпа.

keramichni-produkti

keramikaСтъпка 3. Отварят се калъпите и изделията се изваждат за ретуширане. В този етап изделието е още сравнително меко и може да се добавят декоративнти елементи и да моделира по желание на автора.

За днес толкова. Очаквайте и други материали в нашия Блог.

>> Как се произвеждат керамичните продукти (част втора)

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*