Как се произвеждат керамичните продукти (част 2)

За да бъде един блог посещаван би трябвало да пишем по често, но….:)  Това са възможностите ни за момента.

 Та така…. предишният път стигнахме до ретуширането на изваденото от калъпа изделие.

Първоначално се изрязва с нож или шпакла излишното (ръбове, леяр). После обикновено се избърсва с мокра гъба, като се заглаждат ръбове, шупли и други дребни недостатъци.

Сега е и момента за добавяне на дръжки и декоративни елементи. Те се залепват със самия материал с определена консистенция. Възможно е и върху мекия материал да се „издраскат“ определени елементи.

keramichna-izrabotka

След приключване на тази художествено-техническа част, изделието се оставя да изсъхне напълно.

Изпичане.

Изпичанията обикновено са две, едно на „бисквит“ и второ на глазура. Съществува и техника на еднопек, но тук няма да се спираме на нея.

izpichane-na-keramika

На първото печене крехките изделия се изпичат в пещта на около 900 градуса. Целта е да добият якост и да могат да поемат в последствие глазурата.

glazirane

След „бисквита“, следва глазирането. Тук вече възможностите и техниките са много различни. Обикновено изделието се потапя в основната глазура, която е с консистенция подобна на айрян. След което се то се изважда и изсипва излишната глазура. Изделието е поело по повърхноста си част от глазурата. След това може да се дооформя с четка, чрез потапяне в други глазури, пръскане и др. техники. Това изцяло зависи от вижданията на автора.

 tehnika-na-glazirane

dekorativna-keramika

rychno-izrisuvana-keramichna-chiniq

8

dekoracia-na-keramika

Забърсва се дъното на продукта за да не залепне при изпичането и се поставя в пещта. Температурата е от 1000 до 1200 градуса и зависи от материала и самите глазури.

И така, след приключване на изпичането предстои най-вълнуващия момент за всеки автор – отварянето на пещта. Преди изпичане глазурите се приличат и почти всички са бели или с белезникав оттенък. След изпалването те се разливат, встъкляват и разкриват красотата си.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Как се произвеждат керамичните продукти - Блог - Artbg.bg

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*